Snart fylls TV rutan med bilder från festligt firande av årets Nobelpristagare. Den vi särskilt kommer att hålla ögonen på är Claudia Goldin vid Harvard Universitet, som tilldelats årets ekonomipris, eller som det heter ”Sveriges Riksbanks pris i ekonomisk vetenskap till Alfred Nobels minne”. Hon är en pionjär inom forskning om jämställdhet och i högsta grad relevant för oss idag,
Hennes forskning ger en helhetsbild av kvinnors inkomster och deltagande på arbetsmarknaden de senaste 200 åren, förklarar drivkrafterna bakom förändringar som sker och pekar på de främsta orsakerna till de skillnader mellan könen som kvarstår än i dag.
Man får större förståelse för det vi diskuterar idag, vilka faktorer som ligger bakom lönegapet mellan kvinnor och män, vad utbildningen spelar för roll i samband med den snabba teknologiska förändringen, mm. Viktigt framför allt är att inse att det som händer utanför den betalda arbetsmarknaden har avgörande betydelse för det som händer på arbetsplatsen. Förutsättningarna att delta och vilka premisser man deltar på dikteras av vilket ansvar och vilka åtaganden man har utanför, för familj, anhöriga, hem och obetalt arbete. Kvinnors arbetsmarknadsdeltagande ändras dessutom över livscykeln, där familjebildande är kanske den viktigaste faktorn. Även samhällets och arbetsmarknadens organisation, liksom teknologisk utveckling som till exempel p-piller, har påverkat kvinnors och mäns deltagande på arbetsmarknaden.
Tidigare pris har ofta gått till nationalekonomer som bygger på abstrakta modeller medan Claudia Goldins forskning snarare baseras på en mängd historiska data, vilket gör den relativt lättillgänglig. Det är inte så svårt att förstå vilken konkret nytta den kan göra i samhället. Politiker kan införa lagstiftning såsom föräldraförsäkring eller särbeskattning som kan motivera kvinnor att arbeta och underlätta för dem att göra karriär.
Vi glädjer oss åt detta val av pristagare och gratulerar Claudia Goldin med värme!