Plattform för Svenska Kvinnors Vänsterförbund
Svenska Kvinnors Vänsterförbund SKV är ett partipolitiskt obundet, feministiskt och pacifistiskt kvinnoförbund.
Den kvinnopolitiska vänsterinriktningen innebär att vi arbetar för att i grunden utjämna köns-och klassklyftor, nationellt och internationellt. Vi verkar för att upphäva patriarkatets makt och handlar för alla kvinnors rätt till självbestämmande och ett okränkbart liv. Vår vision är ett demokratiskt samhälle präglat av solidaritet, mänsklig värdighet och hållbar utveckling. Det feministiska innebär att vi ser kön som politisk kategori och därmed oss själva som aktiva i en radikal förändringsprocess av vårt samhälle.
Som kvinnoförbund formulerar vi problemställningar utifrån de livsvillkor som format oss som kvinnor i ett samhälle sedan länge präglat av en manlig norm. Då dessa livsvillkor synliggörs blir det uppenbart att politisk verksamhet inte är könsneutral. Våra erfarenheter och kunskaper föranleder oss i SKV att formulera en egen politisk dagordning.
Det pacifistiska står för att vi tar avstånd från våld och krigshandlingar för att lösa konflikter, från vapentillverkning och förberedelse till krig. Vi anser att de ofattbara summor som investeras i vapen världen runt bör satsas på att avskaffa fattigdom, att bygga trygga samhällen och tillgodose mänskliga behov. Vi vill främja internationell solidaritet.
SKV verkar för jämlikhet mellan kvinnor och män. Seglivade maktstrukturer och värderingar måste ge vika för ett samhälle där kvinnor och män deltar på livets alla områden med gemensamt inflytande och ansvar. Jämlikhet är en förutsättning för att uppnå ett rättvisare samhälle. Omsorgsansvar för barn, gamla, sjuka och funktionsnedsatta i samhället skall vila på alla, män som kvinnor. Vi strävar efter att flickor och pojkar under sin uppväxt ges möjlighet att utvecklas allsidigt utan snäva könsmönster. Ett friare yrkesval kan leda till en mindre segregerad arbetsmarknad där varken lön eller arbetsuppgifter bestäms av kön. Arbetstidens längd skall anpassas efter människors behov. SKV är positiv till könskvotering. För att uppnå förändring krävs, parallellt med politiskt arbete, ökad kunskap om maktstrukturer och hur genus skapas. Därför kräver SKV ökade resurser till genusforskning.
SKV verkar för fördjupning av demokratin. Kärnfrågan i SKV:s arbete är fortfarande, efter mer än 90 års oavbruten verksamhet, kvinnors makt och inflytande i den demokratiska processen, vårt deltagande i samhällslivet på alla områden, oavsett klass, etnicitet, ålder, sexuella preferenser och funktionsnedsättning, för att påverka politiken och därmed framtiden. SKV kräver jämn könsfördelning i politiskt valda församlingar. Vi strävar efter att utvärdera politisk verksamhet, t.ex. budgetarbete, ur ett genusperspektiv, samt problematisera informella maktstrukturer och förlegat könstänkande i politiskt arbete.
Ett demokratiskt samhälle omfattar, förutom en rättvis fördelning av resurser, också samhällsplanering och service som tillgodoser gemensamma behov såsom barnomsorg, utbildning, sjukvård, äldreomsorg och socialtjänst. Här ryms bl.a. stadsplanering, bostäder, transporter, teknisk service och kulturliv. Vi vill värna om den gemensamma sektorn som politiskt ansvarsområde underdemokratisk kontroll. Det kräver omfördelning av resurser. SKV vill främja ett samhälle utan diskriminering där det finns god kommunikation, ömsesidig förståelse mellan människor och kunskap om olika synsätt och kulturer. Den politiska och kulturella yttrande- och informationsfriheten måste ständigt värnas. Var och en bör veta att det är rätt att protestera, bilda opinion, agera och göra uppror med fredliga medel.
Vi vill motverka kontrollsamhällets övervakning av människors vardag, tankar och strävanden genom avlyssning och registrering, rent av internering. Vi arbetar för en human flyktingpolitik där flyktingar har samma tillgång som svenskar till utbildning, sjukvård, bostad och försörjning. SKV har en kritisk hållning till EU bland annat p.g.a. den odemokratiska strukturen, mansdominansen, dess utveckling till militärmakt och genom orättvisa handelsavtal med länder i syd.
SKV verkar för skydd av kvinnor och barn mot våld och kommersiell exploatering Kvinnor har en absolut rätt att bestämma över sin egen kropp och sin egen framtid. Det är nödvändigt att samhället stöttar genom bl.a. utbildning och social omsorg så att kvinnor fritt kan välja yrke och livsstil, om och när de ska gifta sig eller föda barn, bryta destruktiva förhållanden eller ge uttryck för sina sexuella val. Abort är en rättighet. Kvinnor skall aldrig utsättas för könsstympning. Våld mot kvinnor, liksom trafficking och prostitution ska bekämpas.
SKV verkar för ett samhälle där alla barn tryggt kan växa upp till demokratiska, självständiga och solidariska människor. All samhällsplanering ska ta hänsyn till barns och ungdomars behov. Alla barn ska ha rätt till förskolor och fritidshem med stimulerande aktiviteter och goda personella resurser.
Skolan, barns- och ungdomars arbetsplats, ska hålla hög kvalitet och bygga på en genomtänkt genuspedagogik. Tillräckliga resurser ska finnas för barn med särskilda behov. Tillgång till bra fritidsgårdar och fritidssysselsättning gynnar ungdomars utveckling och förebygger droganvändning och kriminalitet. Barn- och skolhälsovården bör byggas ut och den psykiska barn- och ungdomsvården få ökade resurser. Barn och ungdomar ska ges större möjligheter att delta i utformningen av sitt samhälle.
SKV verkar för fred, mot krig och imperialism. Världen militariseras allt mer. Antalet militärbaser utökas och kärnvapenteknologin sprids till allt fler länder. Detta gör världen osäker och framtiden hotfull. Rymden används redan i stor utsträckning inom modern krigföring. SKV:s vision är en allmän och total avrustning. Sverige bidrar till denna utveckling med sin rymd expertis, sin vapenexport och numera export av soldater till oroshärdar. SKV kräver omedelbart förbud mot kärnvapen, bakteriologiska och kemiska vapen. Alla lager skall förstöras. Lissabonfördraget, EU:s nya konstitution, påbjuder upprustning i alla medlemsländer och förberedelser till en gemensam krigsmakt. Vi är därför emot detta fördrag, liksom pågående smyganslutningen till NATO.
Säkerhetspolitik måste bygga på civil samverkan istället för militärt hot. SKV arbetar särskilt för solidaritet med kvinnor och barn som drabbas av krig. Vi stöder besluten i FN:s säkerhetsrådsresolution1325 om kvinnor, fred och säkerhet. Här betonas kvinnors medverkan i konfliktförebyggande arbete och konfliktlösning. De erfarenheter kvinnor har genom sitt ansvar för daglig överlevnad är oumbärliga i arbetet med att finna hållbara lösningar på dagens konflikter.
SKV verkar för ett samhälle grundat på en hållbar utveckling. Klimatförändringar hotar världen och vår framtid. Exploatering av naturresurser måste minska drastiskt och en anpassning till rådande ekosystem påskyndas. Detta blir avgörande för kommande generationers livsbetingelser. SKV stöder alla krafter som gynnar en övergång till förnybara energikällor, inte minst som ersättning för kärnkraften. Vi ser det som djupt osolidariskt att lämna avfallet i arv till våra efterkommande eller att exportera det till länder i syd.
Det militärindustriella komplexet ger upphov till ett enormt resursslöseri och en global miljöförstöring. SKV verkar för att belysa detta dolda faktum och lyfta fram det i ljuset. Vi stöder resursmedveten produktion och konsumtion på alla nivåer liksom rättvis handel.
SKV verkar för en rättvis fördelning av jordens resurser. Globalisering ska ske på människans villkor, inte på kapitalets. Ekonomin bör främja lokal produktion. Utgångspunkten för en hållbar utveckling är en omfördelning av resurser från rika till fattiga. De transnationella företagens fria rörlighet måste kontrolleras och spekulationsekonomin begränsas genom nationell och internationell lagstiftning. Internationell handel ska ske på jämlika villkor.
Finansiella kriser visar att den nyliberala ekonomin styr marknaden mot ohämmad expansion. En radikal omfördelning av resurser, liksom en nyorientering av ekonomin, från ett kvantitativt till ett kvalitativt värderingssystem, kan bilda grund för en förändring av livsstilar och därmed livsvillkor i våra rika samhällen. Grundtanken är att den ekonomiska planeringen skall utgå från reproduktionen, istället för produktionen, d.v.s. från allt som behövs för att nya generationer ska bli till och växa upp. SKV:s vision är en övergång från rådande konkurrenskultur till en samarbetskultur människor emellan.