Är brottsligheten i Sverige ett hot mot demokratin?
Är brottsligheten ett hot mot demokratin?
Den oberoende tankesmedjan Tryggare Sverige är en fristående stiftelse med drygt 20 på nacken vars syfte är att förbättra hjälpen till brottsdrabbade och att främja utvecklingen inom det brottsförebyggande området. Varje år anordnas Brottsofferveckan, vars första programpunkt detta demokrati år 2021 bjöd på en gedigen panel för att svara på frågan om den stigande brottsligheten utgör ett hot mot vår demokrati:
Olle Wästberg L märkt politiker som ledde 2014 års demokratiutredning Peter Esaiasson Statsvetare aktuell med boken Förorten Maria Wallin Utvecklingsledare Gbg för brottsförebyggande arbete i utsatta områden Magnus Lindgren Tryggare Sveriges generalsekreterare och grundare
Det kom att handla mest om förortskriminalitet. Bland allt det kloka och insiktsfulla som sades minns jag följande: I ett multietniskt samhälle är det svårare att bygga gemensamma värderingar och skapa tillit. Alltså måste vi på allvar satsa långsiktigt på att bryta upp den segregerade bostadsmarknaden. Vi måste satsa på barn ända från 8 år och uppåt för att bryta nyrekrytering.
Det skiljde sig i bedömningen av polisen som den viktigaste externa aktören. Det är endast dom som ska ha våldsmonopol. De måste stöttas. En annan infallsvinkel är att man bör sträva mot en normalitet där polisen ingriper när någonting speciellt inträffar. De ska inte behöva vara barnens bästa vän.
Fastighetsbolagen har en speciellt viktig roll att spela. Väl fungerande ordning och reda i bostadsområdet grundläggande.
Det måste vara allvar med en väl fungerande förskola, skola och fritidsverksamhet. Hört det förut?
Intressanta uppgifter: – 20-25 % av de boende i ett par förorter i Gbg har svårt att uttrycka sig på svenska. – En majoritet anser att Gud är viktig i deras liv. – – Äldre personer tycker polisen är för mesiga, yngre litar inte på deras goda vilja.
Olle Wästberg hade dock ett annat perspektiv som mera direkt svarade på den ställda frågan om hotet mot vår demokrati, ibland betrcknad som skör. Sverige är inte så skyddad från ett auktoritärt styre som man kan tro. Det är relativt lätt att ändra i vår grundlag. Kontroll över public service kan ändras med regeringsbeslut. En utveckling som i Polen och Ungern är inte omöjlig.
Dessutom, brottslighet är viktig att bekämpa då den driver fram högerpopulism. Valdeltagande är lågt i våra förorter. Vi bör lära av andra länder. Vi kan göra mer. Uppgiften är inte omöjlig!
Hoppas att seminariet finns inspelad. Den förtjänar stor spridning.