Obstetrisk fistula är en skada som uppkommer vid en svår förlossning när ett barn inte föds fram som det ska och kejsarsnitt inte finns tillgängligt. I fattiga länder såsom Etiopien drabbar det många kvinnor, särskilt dem som bor i avlägsna delar av landet där barnmorskor saknas och det är långt till närmste vårdcentral. SKV stödjer sedan drygt 30 år tillbaka ett sjukhus som grundades för att hjälpa just dessa kvinnor, Hamlin Fistula hospital. Att det krävdes ett särskilt sjukhus för denna kategori patienter vittnar om hur omfattande problemet var, hur många kvinnor som drabbades och hur lite hjälp fanns att få.
Sjukhuset grundades av läkarparet Reginald och Catherine Hamlin, gynekologer och obstetriker från Australien, som överrumplades av antalet skadorna från obstetrisk fistula när de anlände till Addis Abeba 1959 för att göra en insats i ett fattigt land. De forskade fram metoder för att operera, men anstormningen av patienter blev så stor att de såg sig ingen annan råd än att bygga ett eget sjukhus. Det blev deras livsuppgift och ett framgångsrikt projekt. Under årens lopp har fem filialer skapats runt om i landet och för att förebygga att skadorna uppstår, grundades ett college för utbildning av barnmorskor. Hamlins vårdfilosofi bygger på att värna om de oftast traumatiserade patienterna, ofta väldigt unga, som genomgått en svårartade förlossning och för det mesta förlorat sitt barn. De har dessutom blivit inkontinenta av sina skador och fått det svårt att klara det dagliga livet. De möts av mycket kärlek och omtanke för att de ska återfå sin värdighet och hopp om livet. Sjukhuset tar stort ansvar för deras rehabilitering.
I Tigray i norra Etiopien pågår inbördeskrig. Där har sjukhusets filial fått stänga i några månader, men har nyligen kunnat öppna sina portar igen. Radioprogrammet Människor och tro har som tema denna och nästa vecka vilken roll den ortodoxa kyrkan i Etiopien spelar i konflikterna som skakar landet. Denna kyrka, som grundades redan på 300-talet, har en stark ställning i landet. Dess patriark har öppet fördömt krigshandlingarna och kallat dem för folkmord, ett historiskt ovanligt initiativ från kyrkans sida. Vi kan bara hoppas att den ska hjälpa till att få stopp på den svåra förföljelsen av folket i Tigray och verka för ett enande av landets stridande falanger.