medan män får betalt för hela sin arbetsdag fram till kl 17.00.
Lönegapet mellan kvinnor och män är 9,9%.
Kvinnor har högre utbildning än män men lägre lön inom alla sektorer och i stort sett alla yrken på den svenska arbetsmarknaden.
Varje månad tjänar kvinnor i genomsnitt 3700 kronor mindre än män. På ett år blir skillnaden 44 400 kronor.
16:12-rörelsen är en sammanslutning av politiska kvinnoförbund, fackförbund och kvinnorörelsens organisationer. Tillsammans uppmärksammar vi årligen löneskillnaden genom att räkna ut hur länge kvinnor jobbar gratis under en genomsnittlig arbetsdag.
Kvinnors lägre löner och sämre villkor har ett högt pris. Otrygga anställningar, hårt pressad arbetsmiljö, brist på kompetensutveckling och bristande förutsättningar för ett nära ledarskap inom äldreomsorgen är huvudorsaker till att så många avlidit till följd av covid-19. Inom vården är arbetsmiljön så pressad att anställda drabbats av posttraumatisk stress.
” Coronapandemin har gjort det tydligt att undervärderingen av kvinnodominerade yrken och sektorer har livs- och samhällsfarliga konsekvenser. Låt detta bli en väckarklocka för det akuta behovet att rätta till de ojämställda lönerna och villkoren en gång för alla”, säger Clara Berglund, generalsekreterare för Sveriges Kvinnolobby som är initiativtagare till samarbetet.
Sedan rörelsen bildades för nio år sedan har klockslaget flyttats fram från 15:51 till 16:12. Med den förändringstakten kommer vi att nå jämställda löner först om 20 år.
För att öka takten ställer 16:12-rörelsen fem gemensamma krav:
- Samma möjlighet till heltidsarbete och trygga anställningsformer
- Att även strukturella löneskillnader synliggörs och åtgärdas
- Jämställd föräldraförsäkring
- Ökad tillsyn och skärpta sanktioner kopplat till kravet på lönekartläggning
- Att pensionssystemet reformeras för att minska pensionsgapet mellan kvinnor och män