Innehållsförteckning
Vi verkar för
Jämlikhet mellan kvinnor och män och alla människors lika värde
Em välfungerande välfärd som tillgodoser människors grundläggande behov
Ett resursbevarande samhälle med ansvar för kommande generationer
Avmilitarisering av världen och konfliktlösning med fredliga medel
Detta innebär
- bekämpande av våld mot kvinnor, av trafficking och prostitution
- delat omsorgsansvar mellan kvinnor och män, kortare arbetstid, rättvisa löner och pensioner
- miljö och klimatfrågor har högsta prioritet
- förbud mot kärnvapen och fokus på nedrustning
Feminism
Arbetsliv
- Jämställda löner och pensioner
- Goda arbetsvillkor utan sexuella trakasserier
Rätt till den egna kroppen
- Sex- och samlevnadsundervisning, hbtqi-rättigheter, en uppväxt utan hedersvåld, preventivmedel, mödravård och förlossning.
- Prostitution och människohandel
- Surrogatmödraskap:
Ur foldern NEJ TILL SURROGATMÖDRASKAP
Kvinnors kroppar utnyttjas i prostitution, pornografi liksom i surrogatmödraskap. SKV anser att kvinnans rätt till sin egen kropp alltid går först. Vid surrogatmödraskap förhandlas denna rätt bort. I Sverige är regeln att en kvinna som bär och föder ett barn också blir dess rättsliga mor. Hon ska kunna ändra sig, göra abort eller välja att behålla barnet vid födseln. Detta gäller alltså inte surrogatmödrar.
Surrogatarrangemang är ett sätt att hyra en kvinnas livmoder. Att föda och lämna ifrån sig ett barn leder ofta till psykisk ohälsa för surrogatmodern. Även barnets psykiska välbefinnande påverkas.
SKV anser, precis som den statliga utredningen från 2016, att surrogat-arrangemang inte ska tillåtas i Sverige, inte ens om det sker på frivillig basis och utan betalning. Det är i dag inte förbjudet att utomlands få barn genom surrogatmödraskap, men utredningen slog fast att alla kommersiella arrangemang bör undvikas.
Ett förbud ska gälla både inom och utanför Sverige. Surrogatmödraskap är en global industri med handel av barn och kvinnors kroppar, och således ett brott mot mänskliga rättigheter. Medborgare i rika länder har ingen rätt att använda dessa kvinnors kroppar, och barnen som blir till, som handelsvara.
Ett exempel från Ukraina Surrogatmödraskap är förbjudet i de flesta länder, men tillåtet i Ukraina. Handeln med barn, ca 1000 varje år, går där genom oregistrerade agenturer som sprider bred reklam i landet. Kvinnoorganisationer i Ukraina vädjar: Sluta köpa barn! Maria Dmytrieva, vid Democracy Development Center i Kiev säger:
”Kvinnor som skrivit på ett kontrakt har ingen egen rätt till barnet. Skulle barnen ha funktionshinder eller på något sätt avvika från det man har beställt, får staten ta över ansvaret. Många av de barn som föds av surrogatmödrar i Ukraina hamnar på barnhem. Det är också vanligt med missfall. Surrogatmammans familj påverkas negativt av hela situationen. Det borde vara illegalt.”
Eva Wendel Rosberg, särskild utredare i frågan, uttryckte sig så här till SVT Nyheter: ”Det viktigaste skälet till att vi inte vill tillåta surrogatmödraskap i Sverige är risken för att kvinnor utsätts för påtryckningar att bli surrogatmödrar. Det är ett stort åtagande. Det innebär risker att genomgå en graviditet och en förlossning. Vi tror att även med en ordentlig prövning och ett starkt stöd till kvinnor kan det aldrig uteslutas att det har föregåtts av ett tvång”.
Det finns i dag för lite kunskap om de långsiktiga konsekvenserna för de barn som fötts efter ett surrogatarrangemang. Så länge man inte kan säga att det är förenligt med principen om barnens bästa, ska man säga nej. Likaså när det är svårt att bevisa att kvinnor inte utnyttjas, ska Sverige också säga nej.
Äldreomsorg
Ur foldern ”EN ÄLDREOMSORG VÄRD NAMNET”
Äldre har rätt till sjukvård av samma kvalitet som alla andra. Covid 19 pandemin har drabbat de äldre i Sverige hårt. Många har dött, vilket är en tragedi som dessutom avslöjar ett antal brister i hur äldreomsorgen fungerar.
- Det är brist på läkare och sjuksköterskor som har kunskap och erfarenhet av äldresjukvård.
- Det fungerar otillfredsställande när kommunerna har ansvar för vård och omsorg och regionerna för läkarkompetensen.
- Många gamla inom den kommunala omsorgen får inte de vårdinsatser de är i behov av.
- De anställdas arbetsförhållanden är undermåliga. De har pressade scheman med otillräcklig tid för vila, ofta delade turer med tjänstgöring morgon och kväll.
- En hård tidsstyrning ger lite utrymme för egna initiativ. Resultatet blir stor omsättning på personal.
- Utbildningen är otillräcklig hos många av de anställda.
- Allt för många anställningar är osäkra, såsom timanställningar.
- Omsorgsyrken värderas lågt Här är det mest kvinnor som arbetar. Låga löner speglar traditionella uppfattningar kring vad som är manliga respektive kvinnliga arbetsuppgifter och hur de ska avlönas.
- Inom äldreomsorgen finns många privata utförare, som läcker skattebetalarnas pengar till sina aktieägare.
- Äldreomsorgen är underfinansierad och tvingar kommunerna till besparingar. Enligt SKR, Sveriges Kommuner och Regioner görs inga nedskärningar inom äldreomsorgen. Men enligt en analys från Arena Idé lade 96% av kommunerna sparkrav på äldreomsorgen för år 2020.
Riksdagen beslutar om några extra miljarder till kommunerna men det räcker inte långt eftersom de äldre blir fler och arbetet mer krävande. Jämfört med för 20 år sedan har äldreomsorgen 20 miljarder mindre att röra sig med per år.
Antalet vårdplatser på äldreboenden har under många år successivt minskat. Det har blivit allt svårare att få en plats och de som lyckas med det är äldre och sjukare än tidigare. Många är dementa. Vårdarbetet har därför blivit mer krävande.
Även rätten till hemtjänst och hemsjukvård prövas nu mer restriktivt än tidigare. Brukarna får allt mindre hjälp till dagliga behov.
Alla dessa brister speglar en inställning till gamla människor som visar brist på uppskattning, aktning och respekt
SKV verkar för:
- en helhetssyn när det gäller omsorg och sjukvård för äldre
- mer geriatrisk kompetens
- höjda löner för de anställda
- standard ska vara fast anställning och utbildning för undersköterskor som leder till legitimation
- rimligare scheman
- inga vinster till privata bolag
SKV vill att:
- vårdtagare ska möta färre antal personal inom hemtjänsten
- fler miljarder tillförs äldreomsorgen
Klimat och miljö
Ur foldern VÄRNA VÅR PLANET
”Människan har stört jämvikten i naturen och nu uppträder hon som ett skadedjur.”
– Elin Wägner
Redan på 1930-talet formulerade Elin Wägner denna civilisationskritik. Hon var medlem i SKV, då Frisinnade kvinnor.
SKV har miljöfrågor som en viktig del av sin verksamhet och arbetar för ett resursbevarande samhälle med ansvar för kommande generationer. För att uppnå detta krävs en politik som satsar på förnybara energikällor och ett hållbart utnyttjande av jordens resurser. Att vi levt över våra tillgångar kan ingen längre betvivla.
Klimathotet ligger över oss. Jordens medeltemperatur ökar med 3 grader om vi inte gör grundläggande ändringar i samhälle och livsstil.
Konsekvenserna ser vi omkring oss i världen. Isar smälter i rasande fart, havsströmmarna påverkas och havsnivåer höjs. Väderfenomenen blir allt mer extrema med stormar, värmeböljor och torka. Metangas läcker från både land och hav. Den biologiska mångfalden minskar.
Världens befolkning har börjat förstå allvaret i situationen. Ungdomar visar ett stort engagemang, men ansvaret för deras framtid ligger hos dagens makthavare och angår oss alla.
2020 drabbades världen av en pandemi. För att hantera krisen har det införts omfattande inskränkningar i verksamheter i samhället och i vår livsföring. Hundratals miljarder satsas på att hindra företag från att gå omkull.
Detta ger oss insikter om att förändring är möjlig när det finns ett krismedvetande. Det inger också hopp om att en kraftsamling för att hindra en klimatkatastrof är möjlig.
Vi måste fortsätta att lyssna på miljöforskarna, och ta konsekvenserna av deras budskap.
Vi bör ta ansvar och anpassa vår livsstil till ett mer hållbart sätt att leva.
Vi vill påverka våra politiker till att våga fatta modiga och insiktsfulla beslut som skyddar vår miljö och värnar vår planet.
”Jag vill inte att ni ska vara hoppfulla. Jag vill att ni ska ha panik och agera som om huset står i lågor!”
– Greta Thunberg
SKV verkar för att:
- Sverige till fullo genomför sitt löfte att följa Parisavtalet
- fossila bränslen, och de subventioner som främjar dem, avvecklas i snabb takt
- växter och djur skyddas så att den biologiska mångfalden kan bevaras
- mat, kläder och andra produkter produceras giftfritt och på ett hållbart sätt
- den ekonomiska politiken bygger på ett hållbart synsätt där ekonomisk tillväxt inte är liktydigt med en ständigt ökad konsumtion
- militär verksamhet inte undantas från miljöansvar
Fred
Ur foldern EN FREDLIGARE VÄRLD
Säkerhet
Mänskligheten lever under hot om kärnvapenkrig mitt under global uppvärmning. Oerhörda resurser läggs ner på förberedelser för väpnade konflikter, vilket leder till en allt farligare upprustningsspiral. Trots detta upplevs världen knappast som en säkrare plats idag än tidigare i historien.
Satsningen på militär beredskap och krig är ett enormt slöseri med resurser. De militära utgifterna i världen ökar varje år, 2019 med 7 %, vilket motsvarar drygt 2 000 kr per person.* Upprustning sker också i Sverige. Resurserna kunde istället användas till att möta klimathotet och bygga en säkrare framtid för våra efterkommande. * Sipri
Hot från kärnvapen
Sedan andra världskriget har kärnvapnen radikalt ökat krigets destruktiva potential. Att några nationer i världen har makten att döda miljontals människor och förstöra livsbetingelserna på jorden är fullständigt oacceptabelt. Ett kärnvapenkrig kan därtill bryta ut oavsiktligt, vilket gör det än mer orimligt att dessa vapen finns.
Mänsklig säkerhet
Det finns andra hot än de militära. Säkerhet, det vet vi i pandemitider, innebär så mycket mer än hög militär beredskap. Människor behöver mat, vatten, sjukvård, någonstans att bo och trygghet hemma och i närmiljön. Livsvillkor som dessa är oumbärliga
Gemensam säkerhet
Hot från klimatet
Samtidigt finns ett allvarligt klimathot. Medeltemperaturen på jorden skenar och själva betingelserna för livet på vår planet står på spel. Här måste vi också satsa kunskap, kraft och resurser.
Begreppet säkerhet innebär att bygga förtroende nationer och folk emellan, att förhandla sig fram till överenskommelser (som leder till nedrustning och) som tillgodoser alla parters krav.
De allra flesta människor vill leva i fred. En förändring är möjlig! Det forskas världen över om olika vägar till avspänning och nedrustning som visar på fullt möjliga alternativ att välja. Vapenslag som neutronbomber, personminor, klusterbomber, biologiska och kemiska vapen har förbjudits. Nästa steg är förbud av kärnvapen.
Krigshandlingar och militär verksamhet har alltid varit mansdominerade, styrda av patriarkala värderingar och machoideal. Kvinnor måste tilldelas en större roll i konfliktförebyggande arbete och delta kring förhandlingsbord i fredsprocesser för att säkra en varaktig fred, som tillfredsställer människors behov.
Fredsfrågor har alltid varit hjärtefrågor för SKV!
SKV verkar för:
- fredsfrämjande åtgärder på alla nivåer, medborgarkontakter över gränser, samtal, överläggningar, förhandlingar m.m.
- nedrustning – konkreta planer för stegvis nedtrappning av militär verksamhet
- förbud mot helautomatiska mördar-robotar, som dödar utan mänsklig kontroll
SKV vill att :
- kvinnor ska delta på lika villkor med män i konfliktförebyggande arbete och i fredsprocesser
- resurser som slösas på militär verksamhet satsas på att trygga människors livsvillkor och rädda framtidens klimat
- FN:s inflytande stärks
- Sverige signerar och ratificerar FN:s konvention om förbud mot kärnvapen
- fredsforskares arbete tas på större allvar
- forskningsingenjörer inom militärindustrin ställer om till arbete för mänsklighetens överlevnad